Praktijkexamen

Met rijlessen in Arnhem bij Rijschool Absoluut verzeker je je van een zorgvuldig voorbereiding op het praktijkexamen. Het examen wordt afgenomen bij het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheid) in Arnhem en duurt 40 tot 50 minuten. Na het volgen van de individueel benodigde rijlessen en het vooraf behalen van het theoriecertificaat wordt het praktijkexamen aangevraagd.

Kennismakingsgesprek met de examinator

De examinator controleert of je in het bezit bent van een geldig paspoort of identiteitskaart en of je je theorie-examen hebt gehaald en legt kort uit wat er van je verwacht wordt tijdens het praktijkexamen. Dit is wat je geleerd hebt tijdens de rijlessen, namelijk veilig en zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Ogentest en enkele theoretische vragen

De examinator laat je buiten een ogentest doen op ongeveer 25 meter afstand. Hij stelt je dan ook enkele vragen over b.v. de banden en controlelampjes, of wat je minimaal moet weten van de motor en het onderhoud of hoe je moet handelen bij autopech.

Tijdens het praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen word je getoetst op je rijvaardigheid en of je in staat bent zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. De veiligheid van jezelf en van anderen speelt daarbij een grote rol.

Ook word je getoetst op het toepassen van het nieuwe rijden, dus op tijd (terug)schakelen etc.. Doorstroming speelt daarbij een grote rol.

Wanneer je geen vrijstelling hebt gehaald bij de tussentijdse toets worden er 2 bijzondere verrichtingen getoetst.

Wat nog meer belangrijk is

Het praktijkexamen wordt afgenomen in je eigen lesauto en je rijinstructeur mag in principe mee tijdens het afnemen van het praktijkexamen.

De uitslag

Na het praktijkexamen ga je samen met de examinator weer naar binnen, daar hoor je van de examinator of je geslaagd bent.

Wanneer je geslaagd bent

Ben je geslaagd dan worden je gegevens via de computer naar de gemeente verstuurd. Je kunt dan de volgende dag met je ID en 2 pasfoto’s naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Na ongeveer 5 werkdagen kan je je rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis.